Veiligheidsregels slapen

Dekentjes

Zijn te beoordelen op een aantal kwaliteiten. Wol, katoen en fleece hebben stuk voor stuk goede en minder goede eigenschappen als het gaat om luchtdoorlaatbaarheid, vochtregulatie, warmteweerstand, drapeerbaarheid en invloed van wassen. De metingen bieden een mogelijkheid tot vergelijking, maar geven op zich geen aanleiding om een bepaalde keus aan of af te raden. Bij dekengebruik is verreweg het belangrijkste dat een kind niet te warm wordt toegedekt. Dat betekent dat in elke situatie aan de hand van de omgevingstemperatuur moet worden beoordeeld of een gebruikte deken niet te warm is. Bij dekens wordt de isolerende werking bepaald door de eigenschappen van het materiaal, en niet door het gewicht. Een goed isolerende fleece deken kan soms verrassend licht zijn: het is dan niet nodig een tweede deken te gebruiken. Bedenk ook dat elk laagje lucht tussen deken(s) en laken(s) invloed heeft op de warmteweerstand. Verder is van belang dat het hoofdje van je baby altijd onbedekt en vrij blijft, dat het materiaal niet afsluit, het bedje kort is opgemaakt en het beddengoed stevig ingestopt. Je kunt aan het nekje voelen of je (slapende) baby het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voetjes zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handjes zijn niet ongewoon. Een baby die transpireert heeft het te warm. Een baby die koorts heeft dient niet extra te worden toegedekt.

Wikkeldoeken

Vaak uitgerust met een mutsje of omslag voor baby’s hoofdje, zijn vooral bestemd voor na het baden. Dikke(re) dekendoeken worden aangeboden om een baby voor langere tijd in te wikkelen.

Advies:

Tegen gebruik van een zachte doek na een badje kan niemand bedenkingen hebben en ook kan het geen kwaad om je baby bij koud weer voor een wandeling lekker in te pakken. Je bent er dan bij om je baby in de gaten te houden. Het is echter onnodig riskant om overdag of ’s nachts je baby gewikkeld in een losse deken en/of met bedekt hoofd te laten.

(Hoofd)kussen

Is riskant en niet functioneel in babywieg of -bedje, omdat een baby er met neus en mond in kan verzinken. Niet gebruiken vóór de leeftijd van 2 jaar.

Veilig slapen regel:

Voorkom dat je baby te warm ligt. Dekbedjes zijn vaak te warm en daardoor riskant voor kinderen tot 2 jaar. Bovendien liggen ze los. waardoor een baby er gemakkelijk onder kan geraken. Het laatste geldt ook voor een dekentje in een dekbedhoes.


Een opgevouwen deken in een hoes kan gauw te warm zijn. Deken en lakentje, rondom ingestopt, of een trappelzak zijn veel veiliger. Dek een baby die koorts heeft minder toe dan je gewoonlijk doet. Laat een baby nooit met bedekt hoofd slapen. De aanbevolen slaapkamertemperatuur is 15 á 18 graden. Kleed ook overdag je baby niet te warm. Let altijd op het weer, de kamertemperatuur, warme zon, de kachel in de auto, etc. Let ook op jezelf: als jij het benauwd krijgt, geldt dat ook voor je baby.

Bron: www.veiligslapen.info© 2013 - 2021 www.baby-hebbedingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel